Van split naar shared incentive voor verhuurder en huurder

De split incentive is een knelpunt dat wordt ervaren in de vastgoedsector met huurders en verhuurders. De eigenaar van het pand investeert in het project, terwijl de huurder daardoor een lagere energierekening krijgt en daarvan profiteert. 

Een van de energieprestatiecontract-modellen van de BespaarGarant-methode, de verhuurder/huurder-variant,  is erop gericht deze split incentive op te heffen. De opdrachtgever van een BespaarGarant-project is de eigenaar van een gebouw dat wordt verduurzaamd. In de verhuurder/huurder-variant is ook de huurder contractpartij, waarbij de split incentive op basis van een transparante verdeling van investeringskosten en besparingsopbrengsten vertaald wordt naar een shared incentive.

Het prestatiecontract maakt voor de verhuurder en huurder transparant:

  • hoeveel de totale investering bedraagt
  • hoeveel energiekosten de huurder gaat besparen 

Op basis van deze transparantie en de technische garantie van de uitvoerende partij met onafhankelijke monitoring door Stichting BespaarGarant kunnen verhuurder (als deze de investering zelf betaalt of financiert) en huurder vervolgens met elkaar overeenkomen welk deel van de besparing de huurder aan de verhuurder gaat betalen.

Bovendien ontwikkelt Stichting BespaarGarant momenteel samen met het Rijk en financiële instellingen een investeringsfonds, waarmee bedrijven en instellingen hun pand off-balance kunnen verduurzamen. Ze hoeven daardoor niet zelf te investeren en betalen aan het investeringsfonds een vergoeding per bespaarde kWh. Bij huurpanden kan de huurder dan dus ook rechtstreeks bij dit investeringsfonds de energie-besparing-als-een-dienst afnemen (dus niet via de verhuurder).

Geplaatst in Nieuws.