Kantoren voor 2023 naar energielabel C? Samen maken we het waar!

Op dit moment voldoet de helft van de kantoren nog niet aan de energielabel C-verplichting. Dit betekent dat ruim 27 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland nog niet voldoende duurzaam is. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen groter dan 100 vierkante meter voldoen aan de label C-eis. Dat houdt in dat kantooreigenaren nog anderhalf jaar de tijd hebben voor een inhaalslag. 

Onlangs heeft het Ministerie van BZK alle kantooreigenaren die nog geen label C hebben een brief gestuurd om hen erop te wijzen dat ze per 1 januari 2023 verplicht zijn label C te hebben. Voor gemeenten en omgevingsdiensten is dit het startsein om intensiever op deze verplichting te gaan handhaven.

Behoefte aan goede informatie en ontzorging

Kantooreigenaren hebben behoefte aan goede informatie en ontzorging om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun kantoren. Investeringen in de verduurzaming van gebouwen blijven tot op heden namelijk vaak liggen door praktische belemmeringen. Meestal is het een combinatie van gebrek aan:

  • kennis 
  • tijd
  • geld: men wil wel verduurzamen, maar niet als dat ten koste gaat van de investeringsruimte voor hun kerntaken

BespaarGarant biedt handelingsperspectief

Stichting BespaarGarant – een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, Techniek Nederland, Bouwend Nederland en NVDE – biedt met een standaardmethode eigenaren van utiliteitsgebouwen handelingsperspectief om aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun vastgoed. Slimme financiering vanuit lagere energiekosten en een technische prestatiegarantie maken deel uit van de BespaarGarant-methode. Het is een open standaard en betekent dat alle gekwalificeerde bouw- en installatiebedrijven, energie-adviseurs, banken en investeringsfondsen gebruik kunnen maken van de methode. Zo maken we het met elkaar mogelijk om op grote schaal energie te besparen bij bedrijven en maatschappelijke instellingen in Nederland. Bekijk ook de video ‘BespaarGarant in 1,5 minuut’ op  bespaargarant.nl/video.

Voor het opheffen van de split incentive (de huurder van het kantoor geniet van de lage energierekening terwijl de eigenaar de kosten maakt) heeft BespaarGarant een verhuurvariant van het model-energieprestatiecontract ontwikkeld. Hierin staan heldere afspraken tussen de verhuurder en huurder(s) over de verrekening van de investeringskosten en de besparingsopbrengsten.

Benieuwd hoe de BespaarGarant methode jou kan helpen met de verduurzaming van jouw kantoorpand? Meld je dan nu via deze link aan voor een vrijblijvend online adviesgesprek met een van onze besparingsproject begeleiders.

Geplaatst in Nieuws.